Vliegclub Midden Zeeland

Zweefvliegen

Zweefvliegen is het vliegen met een vliegtuig maar dan zonder motor.
In je zweefvliegtuig word je eerst op hoogte gebracht door een sleepvliegtuig of lier, meestal tot ongeveer 500 meter. Na het ontkoppelen van de startkabel is het de sport om zo lang mogelijk in de lucht te blijven door gebruik te maken van thermiek.
Thermiek is opstijgende lucht die ontstaat door het verschil tussen warme lucht aan het aardoppervlak en koudere lucht daarboven. Deze warme lucht stijgt als zogenaamde 'thermiekbel' op tot soms wel 2000 meter. Doordat deze lucht sneller kan stijgen dan dat het vliegtuig daalt kan vlieghoogte gewonnen worden. Hierdoor is het mogelijk om tot meerdere uren te blijven zweven en zo ook honderden kilometers afstand af te leggen door van de ene naar de andere thermiekbel te vliegen. Waar de thermiekbellen zitten kun je meestal zien aan de Cumulus wolken en soms ook aan de meeuwen en roofvogels die ook van deze thermiekbellen gebruik maken om hoogte te winnen.
Geen herrie van een motor, het suizen van de wind en genieten van het uitzicht...... Je voelt je zo vrij als een vogel en je vergeet al je dagelijkse beslommeringen.
Je mag al beginnen met zweefvliegen als je 14 jaar oud bent, dus nog vóórdat je op een brommer mag rijden mag je al zweefvliegen. Een medische keuring is echter wel verplicht maar met een normale gezondheid is dat over het algemeen niet zo'n probleem.
Zweefvliegen wordt regelmatig gebruikt als opstapje naar de professionele vliegerij. Er zijn vele piloten bij de burgerluchtvaart en de luchtmacht die als zweefvlieger begonnen zijn en vaak nog steeds actief zijn als zweefvlieger.

Sleepstart